Hoe kun je een huis energieneutraal maken?

De klimaatverandering. Het is een onderwerp wat ons allemaal bezig houdt. Regeringen, bedrijven en huishoudens zijn allemaal aan het denken hoe zij milieuvriendelijker worden. Een huis energieneutraal maken is een onderdeel hiervan. Veel huishoudens zijn naar dit fenomeen opzoek. Energieneutraal houdt in dat de benodigde energie door een huis of andder gebouw zelf wordt opgewekt. De toename van zonnepanelen op het dak is hier een goed voorbeeld van. Het kan zijn dat mensen schrikken van de prijs om het huis energieneutraal te maken, maar vele vergeten dat je na verloop van de tijd veel geld gaat besparen. In deze tekst wordt er gekeken naar mogelijkheden om een huis energieneutraal te maken. 

Isolatie is een must

Het isoleren van een huis is een absolute must. Isolatie wekt natuurlijk geen energie op, maar het zorgt er wel voor dat je minder energie kwijt raakt. Warmte blijft binnen, tocht en kou blijven buiten. Daarnaast zorgt het ervoor dat de energierekening lager wordt en dat je minder CO2 zult uitstoten. Alle nieuwbouwhuizen zullen voorzien zijn van een goede isolatie. Oudere huizen hebben soms geen of een slechte isolatie. Wanneer dit zo is kun je met isolatie de weg naar een energieneutraal huis starten. Het isoleren van het huis zorgt dat alle andere investeringen in duurzaamheid van extra waarde zijn. 

Kies voor de zuinige artikelen

Bijna alle artikelen in huis hebben een zuinige optie. Van lampen tot koelkasten en van douchekoppen tot ovens. Zijn spullen in jouw huis al wat ouder? Deze zijn waarschijnlijk dan ook minder zuinig dan nieuwere versies. Door te investeren in zuinige artikelen zul je per jaar veel geld gaan besparen. Een oudere versie vervangen naar een nieuw zuinig model kan voor een koelkast wel zo’n 50 euro per jaar schelen. Dat is ‘pas’ een vervanging. Tegelijkertijd is de vermindering in het gebruik van energie ontzettend goed voor ons milieu. Het kiezen voor zuinige artikelen kan in fases gaan. Je hoeft niet in één keer alles in huis te vervangen. 

Het huis energieneutraal maken met eigen productie

Zonnepanelen zijn erg populair. Door je eigen energie te produceren maak je een enorme stap in een huis energieneutraal maken. In ons leven maken wij ongelofelijk veel gebruik van elektriciteit. Dit gebruik wordt alleen nog maar meer wanneer we willen verduurzamen. Zo zijn elektrische auto’s de volgende stap voor veel mensen. Door gebruik te maken van wind, water en zon kunnen wij een circulaire economie creeëren. Deze drie elementen zullen er altijd zijn en elektriciteit stoot niks uit. Door gebruik te maken van onze eigen aarde zijn we ook beter voor diezelfde aarde. Dit begint bij het energieneutraal maken van huizen en gebouwen. Goed voor de portemonnee en aarde.